История

Футболен клуб Царско село е създаден през 2015 година от Стойне Манолов. В първите си дни клубът съществува като Футболна академия и разполага само с детски и юношески формации. Впоследствие е организиран и мъжки представителен тим, който започва участието си от долните дивизии в А Окръжна група – София „Юг“, а за първи старши треньор на мъжкия отбор е назначен Тодор Янчев.

След обединение между Царско село и ФК София отборът участва в третото ниво на българския футбол.

През лятото на 2016 година е направена реформа в българския футбол и Царско село получава покана за участие в професионалните дивизии. След 3 години във Втора лига клубът успява да спечели историческа промоция за елита на България – efbet Лига. В началото клубът залага предимно на родни футболисти, но след класирането си в най-високото ниво на футболната ни пирамида, в Царско село акостират редица чужденци.

Собственик и президент на отбора е Стойне Манолов, а старши треньор на тима Никола Спасов, под чието ръководство ФК Царско село печели по безапелационен начин промоция в efbet Лига.

Във футболната академия на Царско село се подготвят близо 400 деца от всички възрастови групи.

ВЪВ ВРЕМЕТО

Началото

През лятото на 2015 година е създадена Футболна академия „Царско село”. В първите месеци в школата се приемат деца, родени в периода 2003-2010. Впоследствие в

Първоначално Академия „Царско село” разполага с четири терена. Два от тях са изкуствени и притежават последния сертификат от ФИФА. Футболният комплекс има също и други две игрища с естествена настилка, където предимно тренират децата. Отборите се включат в първенствата за определените възрастови групи, а всяка година Академията допълва и нов набор.

2015-2019


През 2015 година следва обединение между Академия Царско село и ФК София. Двата клуба сливат както детско юношеските школи, така и мъжките си отбори.

През 2016 година клубът получава покана за участие в професионалния футбол. Тя е вследствие на реформата в българкия футбол и създаването на Първа лига, която започва в нов формат. Това налага и попълването на Втора лига.

През първият сезон във Втора лига Царско село завършва на 7-ма позиция. Втората година е по-успешна и отборът завършва на 3-та позиция, която дава право за участие в бараж за влизане в елита. Той обаче е загубен от Дунав Русе.

Сезон 2018/2019 ще остане в историята с категоричния начин, по който Царско село печели първо място във Втора лига и по този начин си осигурява промоция в елитната дивизия.

2019 – до днес


Сезон 2019/2020 е първият за отбора в efbet Лига на България. В първия кръг Царско село губи от шампиона Лудогорец с 0:2 като гост, но във втория печели и първата си точка в елита – 0:0 срещу Арда Кърджали, независимо, че мачът се играе на стадион „Славия“.

На 10 август 2019 г. идва и първата победа в елита. Тя е в Пловдив, където Царско село печели срещу Ботев с 2:0 с два гола на Родни Антуи.

Броени дни по-късно – на 23 август, Царско село изиграва и първи исторически мач на своя стадион „Арена Царско село“, който междувременно получава лиценз да приема мачове от Първа лига. Съперник е Берое, а мачът завършва с победа на „царете“ с 3:2.